torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Branschorganisationer besvikna på EU:s taxonomi

Publicerad: 16 mars 2022, 10:33

Enligt en rapport som Svenskt näringsliv låtit ta fram är alla branschorganisationer besvikna på EU-taxonomins två första delegerade akter. Foto: Image Source

Investerare och kreditgivare är fortsatt positiva till taxonomin. Men alla branschorganisationer är mer negativa nu jämfört med ett år sedan. Det framgår av en rapport som Svenskt näringsliv låtit ta fram.

Ämnen i artikeln:

Investeringar

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Svenskt näringsliv har tagit fram en rapport för att få en bild av hur EU-taxonomin kommer att påverka näringslivet och finansbranschens investeringsbeslut. Det framkommer att alla intervjuade branschorganisationer är besvikna på taxonomins formuleringar i de två akter som hittills presenterats, och att de nu är mer negativa till taxonomin jämfört med för ett år sedan.

En majoritet av branschorganisationerna bedömer att taxonomin inte leder till någon klimatnytta alls, eller till en suboptimerad klimatnytta. Det finns också en oro för en ökad administrativ rapporteringsbörda som kan förflytta fokus bort från verkligt hållbarhetsarbete.

Finansbranschen däremot, som taxonomin ju syftar till att hjälpa, är fortsatt positiva till taxonomin som ett verktyg för att öka tydlighet och transparens kring hållbarhetsfrågor. För tillfället menar investerarna att det inte är så viktigt med taxonomiefterlevnad eftersom dataunderlaget fortfarande är osäkert och ofta bygger på uppskattningar.

De risker som vissa investerare ser med taxonomin är att den dels kan bli för binär, att antingen är något hållbart eller så är det inte hållbart, dels att den premierar de som är bäst men inte de som gör små successiva omställningar.

Rapporten baseras på 34 djupintervjuer med investerare, kreditgivare och representanter från branschorganisationer.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev