fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Energiföretagen inför utskottsomröstningen: Svårt att få gehör i taxonomiarbetet

Publicerad: 27 september 2021, 09:49

Branschorganisationen Energiföretagen tycker det är svårt att få gehör hos kommissionen gällande synpunkter om den gröna taxonomin.

Foto: Getty

EU-kommissionens taxonomiarbete får kritik av Energiföretagen för brist på insyn och att olika samhällssektorer inte har några representanter på plats.

Ämnen i artikeln:

PolitikEnergi och Miljö

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I dag kommer EU-parlamentets miljöutskott att ta ställning till en mer demokratiserad taxonomiprocess efter initiativ från Emma Wiesner (C) och Jessica Polfjärd (M). I samma veva får de stöd i sakfrågan från Energiföretagen som kritiserar den slutna beslutsprocessen och att de branscher som berörs inte finns representerade.

”Vi har arbetat intensivt med taxonomin i snart tre år, men vi ser ingen förbättring i möjligheten att inkomma med konstruktiva förslag till kommissionen”, säger Henrik Wingfors, enhetschef Energisystem vid Energiföretagen Sverige, i en kommentar.

Särskilt kritiseras att energisektorn – i likhet med andra sektorer – inte har fått någon representativ närvaro, men också att det lagstiftande arbetssättet sker i slutna rum med brister i insynen.

”Ett reaktivt arbetssätt är inget vi eftersträvar i detta för samhället så viktiga ärende. Vi skulle gärna önska en större lyhördhet från kommissionens sida kring arbetets process och att experter från berörda sektorer bjuds in att bidra från början”, säger Henrik Wingfors. 

Jakop Dalunde (MP) har tidigare sagt till Aktuell Hållbarhet att de gröna rent generellt vill demokratisera och öppna upp EU:s lagstiftningsprocess, eftersom den här slutenheten inte är unik för just taxonomiarbetet. Han tror att även om miljöutskottet mot förmodan går på Wiesners och Polfjärds linje kommer det med stor sannolikhet att gå på pumpen i en omröstning i EU-parlamentet.

Läs mer:

”Det demokratiska underskottet i taxonomin är enormt”

”Att fälla taxonomin för några skönhetsfläckar är inte seriöst”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev