söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

EU beslutar om kärnkraften i taxonomin – Österrike hotar med stämning

Publicerad: 3 januari 2022, 11:57

Ringhals reaktor 1 stängdes ner vid årsskiftet 2020-2021. Foto: Jonas Lindstedt/TT

Den svårlösta frågan om kärnkraftens vara eller icke-vara i EU-taxonomin är nu ett steg närmare ett förtydligande. EU-kommissionen har påbörjat konsultationer om en komplementär delegerad akt. Samtidigt hotar Österrike med att stämma kommissionen om arbetet med att inkludera kärnkraften i taxonomin fortsätter.


KT


Vid årsskiftet trädde EU:s taxonomiförordning i kraft och först ut är den del som handlar om om klimatpåverkan. EU-kommissionen har dock länge lyckats undvika den svårlösta frågan om kärnkraftens roll i taxonomin. Men nu ska EU-kommissionens expertgrupp ta fram ett underlag om kärnkraft och fossilgas, därefter ska EU:s instanser tycka till.

EU-kommissionen och expertgruppen påbörjade konsultationer den 31 december. Konsultationerna ska resultera i ett utkast till komplementär akt om ”vissa gas- och kärnkraftsaktiviteter”, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Med hänsyn till forskningsläget och den teknologiska utvecklingen, liksom till medlemsländernas skilda förutsättningar, anser EU-kommissionen att fossilgas och kärnkraft har en roll att spela i omställningen till i första hand förnybara energikällor, enligt pressmeddelandet. Den komplementära delegerade akten ska enligt kommissionen accelerera utfasningen av än mer skadliga energikällor som kol.

Expertgruppen har till den 12 januari på sig att inkomma med sina underlag. Kommissionen kommer därefter att analysera dessa för att slutligen anta akten under januari månad. Därefter skickas den till EU-parlamentet och rådet för beslut.

Rådet har rätt att avslå akten med en kvalificerad majoritet på 72 procent medan EU-parlamentet kan avslå den med en enkel majoritet på 50 procent. Rådet och EU-parlamentet har fyra månader på sig att fatta sina beslut. 

Motsättningarna om kärnkraftens vara eller icke-vara i taxonomin är dock långt ifrån lösta. I helgen hotade Österrike med att stämma EU-kommissionen om arbetet med att inkludera kärnkraften i taxonomin fortsätter. ”Vi kommer att följa det nuvarande utkastet noga /.../ Om planerna implementeras på det här sättet kommer vi att stämma”, skrev Österrikes klimatminister Leonore Gewessler på Twitter i lördags.  Hon fortsatte med att skriva att kärnkraften är ”farlig och inte någon lösning på klimatkrisen”. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev