måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Finland röstar nej till taxonomi-förordningen

Publicerad: 18 november 2021, 10:11

Tytti Tuppurainen, Finlands Europa- och ägarstyrningsminister. Foto: Virginia Mayo/ TT

Finlands regering säger nej till EU:s taxonomiförslag. De Gröna och Vänstern är kritiska till Finlands linje.

Ämnen i artikeln:

FinlandEuEu-kommissionen

JR


På onsdagen meddelade Finlands regering att den säger nej till EU:s taxonomiförslag. Det var det finska EU-ministerutskottet som meddelade om beslutet i en skrivelse. 

I skrivelsen säger regeringen att målsättningen med den delegerade akten för taxonomin är viktig för att bidra till begränsningen av och anpassning till klimatförändringarna. I skrivelsen står det också att ”Den delegerade aktens tekniska granskningskriterier för många ekonomiska verksamheter kan i huvudsak anses vara lyckade och stödja målen.”

Samtidigt menar den finska regeringen att den delegerade akten inte bör antas i dess nuvarande form. Bland annat anser statsrådet att de tekniska kriterierna för behandlingen av skogar är svårbegripliga och mångtydiga. 

”Det skulle vara svårt att verifiera att kriterierna uppfylls, och kriterierna kan inte till alla delar anses vara ändamålsenliga.”

Finlands regering skriver också att det är beklagligt att vattenkraft och bioenergi behandlas på ett annat sätt än andra energiformer med låga utsläpp. Vidare är den kritisk till att EU-kommissionen inte inkluderat granskningskriterier för kärnenergi i den delegerade akten. 

Det finska regeringsbeskedet mötte hård kritik från de både regeringspartierna De Gröna och Vänsterns Förbund.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev