onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Handelsbanken ger ut taxonomi-anpassat lån

Publicerad: 30 juni 2021, 08:54

Fastigheten Signalen 3 i Solna blir den första fastigheten i Sverige som beviljas ett taxonomi-anpassat lån. Foto: Fabege

En ny kontorsfastighet i Solna blir den första fastigheten i Sverige som beviljas ett taxonomi-anapassat lång.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

JR


Fastighetsbolaget Fabege meddelar i dag att företaget tecknat ett taxonomi-anpassat lån från Handelsbanken. Enligt Fabege är lånet det första av sitt slag i Sverige. För att få ta lånet har Fabege genomfört en analys kring ”materiella klimatresiliensrisker” för den berörda fastigheten gällande översvämningar, markerosion, värmelaster, kraftiga väderfenomen och stormar. Fabege har har också utrustat fastigheten med ett system för automatisering och fastighetsstyrning och energideklarerat fastigheten till nivå A, en nivå som bara 1,2 procent av Sveriges kontorslokaler lyckats uppnå vid utgången av år 2020. 

Handelsbankens krav på taxonomilån omfattar också krav på att verksamheter bedrivs i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som också inkluderar ILO:s kärnkonventioner. 

Handelsbanken berättar att banken tror på en snabb utveckling av nya taxonomi-anpassade finansieringsinstrument den kommande tiden. 

”Taxonomin och närliggande regelverk klassificerar och ställer krav på aktiviteter avseende koncernrapportering samt möjlighet till grön finansiering. Via dessa regelverk EU inför, som påverkar investerare, företag och finansiella institutioner, siktar Kommissionen på en snabb omställning av marknaden och kommande tolv månader kommer vi att se en snabbt ökande aktivitet i gröna finansieringsstrukturer som anpassar sig efter taxonomin,” säger Tobias Lindbergh, ansvarig för hållbar finansiering på Handelsbanken, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev