onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

M: Den sociala taxonomin måste stoppas redan nu

Publicerad: 28 oktober 2021, 09:34

Elisabeth Svantesson och Jessica Polfjärd. Foto: Claudio Bresciani/ Stina Stjernkvist – TT

Nu lyfter även Moderaterna fram kritik mot EU-kommissionens förslag om en social taxonomi.


JR


Moderaterna sällar sig nu till kören av kritiska röster mot EU-kommissionens föreslagna sociala taxonomi. Den moderata EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd och partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson anser bland annat att sociala aspekter kring företags verksamheter är socialpolitik och därför bör skötas av medlemsländerna själva. De anser också att kriterier för lön och anställningsförhållanden strider mot den svenska partsmodellen. Vidare anser de att medlemsländer har vitt skilda uppfattningar om vad som är socialt hållbart och att social hållbarhet är mycket svår att mäta. 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet jämför de båda moderaterna den föreslagna sociala taxonomin med den gröna taxonomin för miljöfrågor. Här skriver de att det är viktigt att undvika de misstag som de anser att Sveriges regering gjorde då den inte i ett tidigt intresse försvarade svenska intressen i taxonomin. 

”Det är svårt att undgå misstanken att regeringen använder dessa processer för att genomföra förändringar man inte vill stå för på hemmaplan. Regeringen har exempelvis inte, till skillnad från många andra länder, agerat för att kärnkraft ska anses vara hållbart. När det gäller den sociala taxonomin riskerar det att bli ytterligare pålagor som skadar jobb och företagande”, skriver Jessica Polfjärd och Elisabeth Svantesson. 

EU:s arbets­grupp för den sociala taxonomin väntas presentera sin slutrapport i slutet av november.

Läs debattartikeln 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev