lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Partiledardebatt: Statsministern pressades hårt om kärnkraften

Publicerad: 12 januari 2022, 10:46

Statsminister Magdalena Andersson (S) under förmiddagens partiledardebatt i riksdagen, där hon fick frågor om kärnkraften, taxonomin och avsaknad av vindkraftsförslag. Foto: Anders Wiklund/TT

Debatten gick het om kärnkraften och taxonomin under årets första partiledardebatt i riksdagen, som hölls under förmiddagen. Bland annat pressades statsminister Magdalena Andersson (S) från flera håll på besked om kärnkraften.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenRegeringenPer BolundMiljöpartietSocialdemokraternaKärnkraftVindenergiVindkraft

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


I veckan väntas regeringen lämna sitt svar på EU-kommissionens utkast till grön taxonomi och under förmiddagens partiledardebatt var energifrågan het. Detta efter att finansmarknadsminister Max Elger (S) under måndagen meddelat att kärnkraften bör klassas som hållbar i EU:s taxonomi, och till skillnad från EU-kommissionen öppnade för att detta kan gälla även efter 2045.

Under partiledardebatten var statsminister Magdalena Andersson, i en replik på ett inlägg från Liberalerna, mycket tydlig med att det är fritt fram att investera i kärnkraft men att det i så fall krävs en samordnad plan och finansiering för detta, något som Liberalerna i dagsläget inte presenterat. Hon framhöll att det stora investeringsintresset finns på vindkraftsområdet och undrade om det är hushållen som ska belastas med ytterligare elkostnader för att subventionera kärnkraften. 

Men när före detta klimat- och miljöminister Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, därefter frågade varför regeringen då vill att kärnkraft ska klassas som hållbar i EU:s taxonomi, och därmed skicka investeringar till energislaget, var svaret att kärnkraften kommer vara en del av den europeiska energimixen samt att en sådan klassning krävs för att kunna komma överens om taxonomin.

Per Bolund undrade också varför den socialdemokratiska regeringen inte tagit med förslag från utredningen om förenklad vindkraftspövning – vilket skulle kunna öka takten i vindkraftsetableringar – i sin propositionslista för våren.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev