fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Sverige uppmanar EU-kommissionen att ändra kriterier i taxonomin

Publicerad: 1 februari 2022, 13:07

Slopa beslutet att inkludera naturgas i taxonomi. Det begär nu Sverige och flera länder.

Foto: Antti Aimo-Koivisto

Sverige uppmanar EU-kommissionen att slopa beslutet att inkludera naturgas i taxonomins lista över hållbara investeringar och se över bedömningskriterierna för kärnkraft.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenNaturgasKärnkraftSverigeDanmark

AHr

Aktuell Hållbarhet, redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Uppmaningarna framförs i två brev till finansmarknadskommissionären Mairead McGuiness. Det ena gäller EU-kommissionens beslut att inkludera naturgas i taxonomins lista över hållbara investeringar, vilket VA Insights rapporterat om

”Vi uppmanar EU-kommissionen att inte inkludera några fossilgasbaserade aktiviteter i listan över hållbara investeringar – så länge dessa inte underkastas samma krav som andra energiteknologier”, skriver energiminister Khashayar Farmanbar (S) i brevet som även undertecknas av Danmark, Nederländerna och Österrike.

I det andra brevet framför Sverige och Finland sin oro över de föreslagna tekniska bedömningskriterierna för kärnkraft i taxonomin.

Bland annat anser de svenska och finländska regeringarna att de tidsfrister som föreslås för investeringar i kärnkraft bör strykas helt. EU-kommissionen har föreslagit att befintliga kärnkraftverk ska omfattas av taxonomin till 2040 och nya kärnkraftverk till 2045.  

I veckan väntas kommissionen lägga fram ett formellt förslag som medlemsländerna och Europaparlamentet ska rösta om.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev