Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Taxonomin äntligen i mål

Publicerad: 9 december 2021, 10:11

– Lagstiftningen har nog, initialt, varit den snabbaste i EU:s historia, säger Marie Baumgarts, numera på KPMG.

Foto: HE Nygren AB

EU:s medlemsländer har godkänt de första delegerade akterna om taxonomin i rådet. Dessa delar är därmed i full kraft. Aktuell Hållbarhet har talat med Marie Baumgarts på KPMG om beslutet.


Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringHållbara Affärer

I går godkände EU:s medlemsländer de första delegerade akterna om taxonomin i rådet. Det betyder att de första delarna av EU:s gröna taxonomi nu är i full kraft. Marie Baumgarts är i dag partner på KPMG där hon leder företagets hållbarhetsrådgivning i Sverige. Hon var med i det inledande arbetet med EU:s gröna taxonomi som medlem i expertgruppen för hållbara finanser, TEG, och säger nu att det är glädjande att taxonomin äntligen kommit i mål. 

– Med taxonomin får vi ett verktyg för att styra mot EU:s miljömål. I kombination med EU:s klimatlag kommer det ge en marknadstransparens och push, något verksamheter med fördel kan behöva beakta i sin strategi och riskhantering, säger hon till Aktuell Hållbarhet. 

Mycket kritik har riktats mot EU:s taxonomiförordning. En del av kritiken har handlat om bristande transparens och en odemokratisk process bakom framtagandet. 

– Lagstiftningen har nog, initialt, varit den snabbaste i EU:s historia vilket vägdes upp av diskussioner främst nu sista halvåret. Det vi kan ta med oss är att bättre börja bevaka EU:s hållbarhetsregleringar. På så sätt kan regleringarna remissas i utformningen och inte så här näst intill efteråt, säger Marie Baumgarts. 

Företag ska nu det första året rapportera så kallad ”eligibility”, eller inkludering. Det betyder att företag från årsskiftet måste rapportera hur stor andel av omsättningen under 2021 som faller under ramen för taxonomiaktiviteter. Från och med 2023 ska företag redovisa i vilken utsträckning deras verksamheter ligger i linje med taxonomin.

Läs taxonomiförslaget som röstades igenom på onsdagen 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.