Sverige är bäst i Norden på att återvinna plastflaskor

En femtedel av svenskarna anser dock att plastflaskor är miljövänliga.

Foto flagga: Christopher Neugebauer/ Flickr. Foto vattenflaskor: Ricardo Bernardo/ Flickr

80 av alla nordbor återvinner sina plastflaskor. Bäst är Sverige där 89 procent av de som har tillfrågats återvinner sina flaskor och sämst är Danmark där 69 procent återvinner. Det visar en undersökning som kolsyremaskintillverkaren SodaStream har låtit göra. Totalt deltog 1 009 personer.

Undersökningen visar också att endast 14 procent av svenskarna anser att plastflaskor är dåliga för miljön trots att de går att återanvända medan 17 procent, det vill säga nästan en femtedel anser det vara ett miljövänligt alternativ just eftersom de går att återvända. I regel tycker dock 50 procent att platsflaskor är ”onödiga” då de hellre dricker kranvatten från återanvändbara flaskor istället.
”Det är oroväckande att så många tycker att plastflaskor är miljövänliga bara för att man återvinner dem. Det bästa för miljön är såklart att avstå från att köpa vatten på flaska överhuvudtaget”, säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadschef på SodaStream i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att svenskarna är duktiga på att återvinna glas, kartong, batterier och papper. Endast två procent uppger att de inte återvinner något alls.