Sverige får sitt första vegetariska matprogram

Många människor har tröttnat på alla köttskandaler och vet att vi måste äta mer grönt för klimatet, menar en av programledarna.

Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Foto: Mattias Ankrah /SVT

Den 19 januari är det premiär för matlagningsprogrammet Vegorätt på SVT. Det blir det första renodlade vegetariska programmet i svensk television. Programledare är den vegetariska kocken, ekologiska trädgårdsmästaren och hälsocoachen Elenore Bendel-Zahn och kokboksförfattaren Karoline Jönsson som driver bloggen Det gröna skafferiet och som vunnit Stora matbloggspriset.
– I dag vet vi att vi måste äta mer vegetariskt för klimatets skull och många har tröttnat på alla köttskandaler, detta har gjort att många människor vill äta mer grönt men har svårt att hitta en varierad inspiration och få in rutinen i vardagen, säger Karoline Jönsson i ett pressmeddelande.

I programmet får tittaren följa de två matexperterna när de odlar sina grönsaker, plockar vilda ingredienser och lagar nya recept, som lemonad på björksav. De enda animaliska produkterna som används i maten är honung och bipollen, alltså inte mjölk eller ägg. Tanken är att vara en inspiration och ögonöppnare för såväl vegetarianer som hälsomedvetna och nyfikna.

För att komma igång med det vegetariska köket tipsar Elenore Bendel-Zahn förutom att se på programmet om att bara sätta igång.

– Välj ut några helgröna dagar i veckan och håll frukosten plantbaserad. Läs några gröna bloggar, bokmärk några recept och get going. Varje litet val vi gör varje dag har massor av potential till långsiktig spännande förändring, säger Elenore Bendel-Zahn som även har appen 30 Raw Breakfast som följs av många matintresserade.