Ukraina vill slutförvara kärnbränsle i Tjernobyl

Ukraina slopar planerna på att bygga bostäder i området runt kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Istället vill man nu förvara kärnbränsle på platsen.

Ukraina planerar att slutförvara kärnavfall i den stängda zonen kring den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Tidigare har det funnits planer på att området runt reaktorn ska öppnas för bostäder och jordbruk men nu har regeringen istället beslutat att ett centralt mellanlager för allt kärnbränsle i landet ska byggas i Tjernobyl-zonen.

– För närvarande finns det ingen anledning att erbjuda människor att flytta tillbaka till området. Jag tror att zonen kommer finnas kvar väldigt länge och användas för andra syften som är nödvändiga för utvecklingen av den ukrainska kärnkraftsindustrin, säger Oleg Nasvit rådgivare i kärnkraftsfrågor för den ukrainska regeringen till Sveriges Radio.

Just nu pågår arbetet med att undersöka berggrunden runt kärnkraftverket för att se om det finns en lämplig plats för ett slutförvar av kärnavfall under jord på platsen.