Umeå Energi först i världen med smart vattenturbin

Umeå Energi har invigt en ny typ av smart vattenturbin, som är framtagen för att producera el i långsamt rinnande vatten - och som passar perfekt för små åar och bäckar.

I fredags slog Umeå Energicentrum upp portarna inför sommaren, och i samband med det passade Umeå Energi på att inviga den nya turbinen – en så kallad multipropellerturbin, tillverkad av det norska företaget Smartkraft.

– Vi är först i världen med att ha en sådan turbin i drift, säger Jan-Erik Lie, projektledare på Umeå Energi.

Vattenturbinen, som är i det närmaste ljudlös, driver en generator på 5,5 kilowatt, men kraftverkets totala effekt som kan levereras ut på elnätet väntas stanna på 3,8 till 3,9 kilowatt, skriver Umeå Energi i ett pressmeddelande.

– Om jag själv hade tillgång till en å eller bäck skulle jag helt klart överväga att köpa en sådan turbin. Intresset är otroligt stort. Jag har blivit nedringd av folk som vill veta mer om turbinen. Självklart är det roligt att få hjälpa till. Som företag stöttar vi förnybara idéer, säger Jan-Erik Lie.

Förutom den nya vattenturbinen har Umeå Energicenter en solcellsanläggning och ett litet vindkraftverk. Tanken är att man ska väcka ungdomars intresse för förnybar energi.