Det blir allt mer fokus på att företag ska ta ett helhetsgrepp kring klimatpåverkan och även inkludera leverantörsled, kunder och användare. Att göra beräkningar utanför den egna verksamheten är dock mer komplicerat. Denna utbildning handlar om hur du beräknar era utsläpp av växthusgaser i verksamhetens värdekedja i enlighet med standarden Greenhouse Gas Protocols scope 3. Vi går igenom hur du identifierar utsläppen, väljer vad beräkningarna ska omfatta och hur du beräknar och redovisar resultatet. Du får även tillgång till verktyg för att du själv ska kunna göra beräkningar.
UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Dig som har generell kunskap om klimatberäkningar enligt Greenhouse Gas Protocol, till exempel genom att tidigare gått kursen Klimatberäkningar enligt GHG-protokollet.
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att ge deltagaren kunskaper och färdigheter i grunderna för standarden Greenhouse Gas Protocol och hur man praktiskt tar fram aktuellt dataunderlag och beräknar klimatberäkningar i scope 3.
9:00 Välkomnande och introduktion
9:15 GHG-protokollet och scope 3
Vi går igenom grunderna för att beräkna klimatpåverkan och standardens principer. Vi bekantar oss med begreppen scope 1, 2 och 3 med fokus på scope 3.
10.00 Kartläggning av dina väsentliga utsläpp i hela värdekedjan
För att kunna genomföra en klimatberäkning med rimliga resurser måste någon typ av avgränsning göras. Vi lär oss att identifiera verksamhetens betydande utsläpp och vad som är en tillräcklig omfattning för att beskriva verksamhetens klimatpåverkan.
10.30 Grupparbete och kaffe
Utifrån data från verkliga case får du göra överslagsmässiga beräkningar och identifiera dina väsentliga utsläppskällor i värdekedjan.
11.00 Strategi för datainsamling
Teoripass som ligger till grund för eftermiddagens övningar.
12:00 Lunch
13.00 Beräkning av utsläpp i scope 3
Genomgång av hur du gör beräkningar av utsläpp i scope 3.
13:45 Gruppövning case
Kursdeltagarna får välja delar (kategorier) av scope 3 att fördjupa beräkningarna i, till exempel inköpt material, användning av såld produkt, tjänsteresor eller inköpta transporter, och sedan genomföra beräkningar.
14.30 Genomgång, diskussion och förberedelse inför ytterligare fördjupningscase
15.00 Paus och fika
15.15 Grupparbete – fördjupningscase
Kursdeltagarna arbetar vidare med grupparbetet med fler kategorier och fördjupning av de som beräknades tidigare under eftermiddagen. Avslutas med diskussion.
16.15 Risker och möjligheter – mervärdet av att arbeta med sin värdekedja
Många företag har sina största utsläpp hos sina leverantörer och kunder. Förändrade regelverk, teknikskiften, kundkrav och direkta fysiska konsekvenser av klimatförändringen medför både risker och möjligheter. Exempel på detta kan vara politiska styrmedel för att fasa ut fossildrivna fordon, fallande priser för förnybar elproduktion, ökade krav på ekologiskt producerade varor och påverkan av försämrade skördar i länder som drabbas hårt av klimatförändringarna.
16.45 Summering av dagen
17.00 Kursen avslutas