Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Alla verksamheter som hanterar kemikalier berörs av en mängd olika lagar och regler. Kraven på kemikaliekontroll ökar och lagstiftningen kring kemikalier utvecklas snabbt, både i Sverige och inom EU. Inte minst genom införandet av EU-förordningarna REACH och CLP. I denna utbildning får du en orientering av vilka lagkrav som gäller för kemikalier, vad de innebär och hur de påverkar din verksamhet. Vi går också igenom kraven på säkerhetsdatablad, hur du ska arbeta med transporter, avfall och tillsyn av farliga kemikalier och substitution.
Kemikalielagstiftningen är komplex och påverkar i stort sätt alla företag som hanterar kemikalier eller varor. Större delen av lagstiftningen inom kemikalie¬området regleras i dag på EU-nivå, exempelvis genom förordning (EG) 1907/2006 (REACH) som är EU:s huvudlagstiftning för kemikalier, och förordning (EG) 1272/2008 (CLP) som reglerar klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Utöver detta finns en rad olika nationella lagkrav och regler som företag måste uppfylla.
Denna utbildning guidar dig igenom djungeln av förordningar, direktiv och föreskrifter inom kemikalieområdet samt hjälper dig att ta reda på vilka som är relevanta för er verksamhet. Under dagen varvar vi teori med tillämpningsövningar.
UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Dig som stöter på frågor kring kemikalier i ditt arbete och vill veta mer om hur man ska hantera dem och den lagstiftning som reglerar detta.
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Målet med utbildningen är att deltagarna ska få en övergripande förståelse för kemikalielagstiftning och relevanta kunskaper och verktyg för att hitta och tolka relevant information. Deltagarna ska efter utbildningen vara bekväma i att läsa säkerhetsdatablad och ha kunskap om vilka lagar, förordningar och direktiv som berör deras verksamheter.
09.00 Välkomna och introduktion
Vi ger en översikt av kemikaliefrågan och den lagstiftning som gäller samt går igenom relevanta definitioner.
09.20 REACH
Genomgång av REACH-förordningen och dess viktigaste delar, till exempel kandidatförteckningen, Bilaga XIV om tillstånd och Bilaga XVII om begränsningar. Genomgång av ansvar och skyldigheter som gäller för olika aktörer i kedjan, exempelvis tillverkare, importörer, distributörer, inköpare, och användare.
10.20 PAUS