Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Sök



Till alla utbildningar

Hållbara livsmedel och måltider – strategier och verktyg för hållbara val

Strategi

Hållbarhet inom livsmedel innebär en rad svåra prioriteringar när klimatpåverkan, biologisk mångfald, ekologiskt, närproducerat, transporter, bekämpningsmedel, sociala aspekter och ekonomi ställs mot varandra. Denna utbildning handlar om att ge dig som arbetar i offentlig eller privat verksamhet kunskaper och metoder för att arbeta strategiskt med hållbarhet på ett sätt som går i linje med EAT Lancet-rapporten, den nationella livsmedelsstrategin, arbetet med Hållbara livsmedelskedja och din organisations hållbarhetsarbete.

Om Utbildningen

Vid sidan om energi och transporter står livsmedel i centrum för vår tids stora hållbarhetsutmaningar. Genom aktiva och mer medvetna val av de livsmedel vi väljer och den mat som serveras kan vi göra stor skillnad. Kursen grundar sig i forskning om matens hållbarhetspåverkan längs hela kedjan, från jordbruk och fiske via livsmedelsindustrin till tallriken.

UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:

  • Hur maten och livsmedelsproduktionen påverkar miljö, klimat och människor från jord till bord; till exempel palmolja, klimat, antibiotika, djurvälfärd, vatten, biologisk mångfald, rättvisa och arbetsvillkor
  • Hållbarhetsmärkningar och hur de kan användas som vägvisare, till exempel ekologiskt, Krav, Fairtrade, Från Sverige, MSC, ASC och RSPO
  • Vilka livsmedel som är bäst respektive sämst ur hållbarhetssynpunkt –hur du kan prioritera mellan frågor som biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurvälfärd, klimat, kött, vegetariska och veganska alternativ
  • Verktyg och metoder för hur du kan prioritera mellan olika hållbarhetsaspekter på ett sätt som går i linje med din organisations mål.
  • Matsvinn och hur det kan motverkas
  • De senaste livsmedelsrapporternas och den nationella livsmedelsstrategins betydelse för den egna livsmedelsstrategin
  • Hur framtidens hållbara måltid kan se ut – vad kan vi äta för att hålla oss inom 1,5-gradersmålet, en växande befolkning och ta hänsyn till den biologiska mångfalden.

UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar med livsmedel och måltider i offentlig eller privat verksamhet, som levererar varor till dessa sektorer eller som är extra intresserad av mat och hållbarhetsfrågor, till exempel:

  • Inköpare och upphandlare av livsmedel
  • Kostchefer
  • Produktutvecklare
  • Miljö- och hållbarhetschefer
  • Kvalitetschefer 
  • Strateger

MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att du som deltagare ska få:

  • Kunskaper om hur maten påverkar olika hållbarhetsaspekter genom hela värdekedjan
  • Arbetssätt och färdigheter att göra prioriteringar för din organisations livsmedelsinköp som går i linje med era hållbarhetsmål.

 

Dela kursen

Program

09.00   Välkomna och presentation av dagen 

09.30  Introduktion till hållbara livsmedelsval och dess målkonflikter
All livsmedelsproduktion påverkar omvärlden och i valsituationen uppstår intressekonflikter mellan dess utmaningar och hot. Vi inleder dagen med att ge en dagsfärsk bild kring utmaningarna vi står inför.

10.15    PAUS