Strategier för hållbara livsmedel och måltider

Hållbarhet inom livsmedel innebär en rad svåra prioriteringar när frågor som klimatpåverkan, biologisk mångfald, ekologiskt, närproducerat, transporter, bekämpningsmedel, sociala aspekter och ekonomi ställs mot varandra. Denna utbildning handlar om att ge dig som ansvarar för eller arbetar med livsmedel och måltider i offentlig eller privat verksamhet kunskaper och metoder för att arbeta strategiskt med hållbarhet på ett sätt som går i linje med den nationella livsmedelsstrategin, de globala målen och din organisations hållbarhetsarbete.

Denna utbildning är stängd för anmälan. Men du kanske också är intresserad av:

Hållbar upphandling – strategi och metod för att ställa och följa upp hållbarhetskrav enligt LOU

Den hållbara upphandlingen får allt större betydelse och är en stark pådrivande faktor i hållbarhetsarbetet. Under denna tvådagarsutbildning får du lära dig att inkludera, ställa och följa upp miljökrav och sociala krav i offentlig upphandling enligt LOU. Du får även insikt i bakgrunden till lagstiftningen samt praxis på området. Vi går igenom allt från nuvarande och kommande lagstiftning till vilka krav du kan ställa och hur du praktiskt gör för att ställa krav följa upp dem.

Agenda 2030 och de Globala målen – för bygg, fastighet och samhällsbyggnad

Världens ledare har satt agendan och beslutat om 17 globala hållbarhetsmål som ska uppnås senast 2030. Alla aktörer inom bygg, fastighet och samhällsbyggnad spelar en nyckelroll i arbetet för en hållbar utveckling. Under denna utbildning får du lära dig att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen med utgångspunkt från utmaningarna i din bransch. Vi går igenom hur du sätter relevanta mål, kartlägger verksamhetens påverkan på målen och hur resultatet kan användas i ert strategiarbete.

Väsentlighetsanalys och intressentdialog – identifiera och prioritera era viktigaste hållbarhetsfrågor

Under denna heldagsutbildning får du lära dig att identifiera och prioritera organisationens viktigaste hållbarhetsfrågor genom att arbeta metodiskt med väsentlighetsanalyser och  intressentdialoger. Utbildningen, som riktar sig till alla som arbetar med hållbarhetsredovisningar och annat strategiskt hållbarhetsarbete, blandar teoretiska kunskapar med praktik.  Vi går igenom metoder, verktyg, fallgropar och framgångsfaktorer.

Vid sidan om energi och transporter står livsmedel i centrum för vår tids stora hållbarhetsutmaningar. Genom aktiva och mer medvetna val av de livsmedel vi väljer och den mat som serveras kan vi göra stor skillnad. Kursen grundar sig i forskning om matens hållbarhetspåverkan längs hela kedjan, från jordbruk och fiske via livsmedelsindustrin till tallriken.

UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:

  • Hur maten och livsmedelsproduktionen påverkar miljö, klimat och människor från jord till bord; till exempel palmolja, klimat, antibiotika, djurvälfärd, vatten, biologisk mångfald, rättvisa och arbetsvillkor
  • Hållbarhetsmärkningar och hur de kan användas som vägvisare, till exempel ekologiskt, Krav, Fairtrade, Från Sverige, MSC, ASC och RSPO
  • Vilka livsmedel som är bäst respektive sämst ur hållbarhetssynpunkt –hur du kan prioritera mellan frågor som biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurvälfärd, klimat, kött, vegetariska och veganska alternativ
  • Verktyg och metoder för hur du kan prioritera mellan olika hållbarhetsaspekter på ett sätt som går i linje med din organisations mål.
  • Matsvinn och hur det kan motverkas
  • De globala målens och den nationella livsmedelsstrategins betydelse för livsmedelsstrategin
  • Hur framtidens hållbara måltid kan se ut – ska odlat kött, insekter och fler veganer göra att vi kan hålla oss inom 1,5-gradersmålet.

UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar med livsmedel och måltider i offentlig eller privat verksamhet, som levererar varor till dessa sektorer eller som är extra intresserad av mat och hållbarhetsfrågor, till exempel:

  • Inköpare och upphandlare av livsmedel
  • Kostchefer
  • Produktutvecklare
  • Miljö- och hållbarhetschefer
  • Kvalitetschefer 
  • Strateger

MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att du som deltagare ska få:

  • Kunskaper om hur maten påverkar olika hållbarhetsaspekter genom hela värdekedjan
  • Arbetssätt och färdigheter att göra prioriteringar för din organisations livsmedelsinköp som går i linje med era hållbarhetsmål.

Program

09.00    Välkomna och presentation av dagen 

09.30    Introduktion till hållbara livsmedelsval och dess målkonflikter
All livsmedelsproduktion påverkar omvärlden och i valsituationen uppstår intressekonflikter mellan dess utmaningar och hot. Vi inleder dagen med att ge en dagsfärsk bild kring utmaningarna vi står inför.

10.15    PAUS

10.30    Hållbarhetsmervärden och olika märkningar
Att använda tredjepartsmärkningar som urvalsprincip vid inköp av livsmedel är en väg att gå. Vi går igenom ett antal olika hållbarhetsmärkningars kriterier och visar vad som gäller, på skillnader dem emellan och vad de egentligen betyder. Vi fördjupar oss bland annat i ekologiskt, KRAV, Fairtrade, UTZ/Rainforest Alliance, Från Sverige, Svenskt Sigill, MSC, ASC och RSPO med flera.

12.00    LUNCH

13.00    Vilka livsmedel är bra, bättre, bäst och vilka är sämst i måltiden
Vi fördjupar oss i hur offentliga kök, restauranger och andra verksamheter inom livsmedelskedjan kan göra kloka och medvetna val som verkar för ökad hållbarhet i verksamheten. Ibland står olika hållbarhetsutmaningar emot varandra – hur väljer vi då? Hur göra prioriteringar mellan biologisk mångfald, klimat, djurvälfärd, bekämpningsmedel, animaliska livsmedel, vegetariska och veganska alternativ.

Framtidens nya meny – vad kan vi äta inom gränserna för vår planet? Odlat kött, insekter, alger eller näringspellets? Vi går igenom de utmaningar vi står inför vad gäller hållbara måltider och vad som krävs för att hålla oss inom 1,5 graders målet.

Verktyg och metoder

  • One Planet Plate – WWFs senaste stödjande verktyg för att servera måltider inom ramen för en planet
  • Köttguiden – enkel guide som ger vägledning om hållbara val av olika protein
  • Fiskguiden – enkel guide som ger vägledning om val av hållbara fiskarter

Övningar

  • Värderingsövning – identifiera vilka hållbarhetsaspekter som är viktigast och mest relevanta för den egna verksamheten
  • Receptövning – byt ut några råvaror i receptet och se hur det slår på måltidens klimatpåverkan

14.30 PAUS

14.45 Matsvinn
Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och är sämre ju senare i kedjan det uppstår. Statistik varvas med goda exempel från verkligheten. Vilken betydelse har till exempel tallrikens storlek och matens ordning på buffén? Kan vi äta oss till bättre miljö, en bättre hälsa, ökad rättvisa och ett större socialt ansvar?

Verktyg och metoder
Vi går igenom några olika verktyg och checklistor, somliga fria att använda, andra som får användas mot en viss ersättning. Några verktyg hjälper till att lösa utmaningen i början av processen och andra ger stöd att komma till rätta med problemet när man lagat för mycket mat.

Vi visar även på goda och mindre bra exempel från verkligheten och använder gruppens egna erfarenheter för att få igång diskussion och erfarenhetsutbyte.

15.45 Omvärldens påverkan på framtagandet av en hållbar livsmedelsstrategi
Sverige har äntligen en livsmedelsstrategi som ska hjälpa livsmedelskedjan att bli mer hållbar. Hur kan livsmedelsstrategin kopplas till den egna verksamheten? De globala målen lägger också ramar för verksamheten. Vi fördjupar oss i de mål som har mest relevans kopplat till hållbara livsmedel.

16.30     Sammanfattning, frågestund och utcheckning

17.00    Kursen avslutas

Utbildningsledare

Ellinor Eke
Ellinor Eke är VD och partner hos hållbarhetskonsulten U&We. Under mer än 20 år har Ellinor arbetat med hållbarhetsfrågor i näringslivet och som konsult. Hon har stor vana av strategiskt arbete med hållbar affärsutveckling, från utredning och nulägesanalys, mål och handlingsplaner, till framtagande av hållbarhetsstrategier i interaktiva workshops som lägger grund för förankring internt. Hon har stor vana att arbeta strategiskt med livsmedelsfrågor för bland annat för företag som Coop, Saltå Kvarn, Risenta,  Enjoy Wine & Spirits och Arla Foods. På U&We har Ellinor varit med att starta nätverket Hållbara Restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring. Ellinor är en inspirerande och uppskattad processledare.

Anna Richert
Anna Richert är WWFs matexpert och arbetar bland annat med Köttguiden och det nya verktyget One Planet Plate som lanseras 7 mars. Anna har under mer än 20 år arbetat med livsmedelsfrågor kopplat till miljö & hållbarhet, bland annat som forskare, konsult, inom LRF och nu på en av världens största globala miljöorganisationer. Anna har en djup kompetens i de komplexa livsmedelsfrågorna och är en uppskattad, pedagogisk och lyhörd föreläsare och föredragshållare.

Fler kurser för dig!

Agenda 2030 och de Globala målen – för bygg, fastighet och samhällsbyggnad

Världens ledare har satt agendan och beslutat om 17 globala hållbarhetsmål som ska uppnås senast 2030. Alla aktörer inom bygg, fastighet och samhällsbyggnad spelar en nyckelroll i arbetet för en hållbar utveckling. Under denna utbildning får du lära dig att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen med utgångspunkt från utmaningarna i din bransch. Vi går igenom hur du sätter relevanta mål, kartlägger verksamhetens påverkan på målen och hur resultatet kan användas i ert strategiarbete.

Beteendedesign – process och verktyg för att designa och nudga hållbara beteenden

Beteendedesign handlar om hur du kan kombinera insikter från psykologi, design och beteendeekonomi för att skapa lösningar som leder till beteendeförändring hos dina användare och kunder. Denna heldagsutbildning, som riktar sig till dig som upplever att du redan har grundläggande kunskaper i beteendeekonomi, ger dig kunskaper och verktyg för att konkret och praktiskt arbeta med beteendedesign genom en metodisk steg för steg-process. Du får lära dig hur du definierar ett målbeteende, identifierar användarens hinder och triggers och utifrån dessa insikter skapar en nudge som testas i en verklig miljö genom experimentell metod.

Hållbar ekonomi: Så räknar du på hållbarhetsarbetets lönsamhet

Denna utbildning lär dig att räkna på hur hållbarhetsarbetet påverkar affären och lönsamheten. Syftet med kursen är att ge dig färdigheter i att ta fram beslutsunderlag för företagssatsningar där hållbarhet och affärsmässighet går hand i hand. Under dagen går vi bland annat igenom en steg för steg-metodik i att räkna på hur olika typer av hållbarhetsprojekt påverkar företagets lönsamhet direkt och indirekt.

Diplomerad hållbarhetsstrateg – näringsliv

Välkommen till vår tvådagarsutbildning i att arbeta strategiskt med hållbarhet i näringslivet. Utbildningen syftar till att stärka dig som arbetar med hållbarhetsfrågor i din roll. Vi lägger stor vikt vid att du ska få konkreta metoder och verktyg för att arbeta processbaserat och systematiskt med hållbarhet.

Strategisk hållbarhetskommunikation – varumärke och positionering

Hållbarhet har gått från att tidigare vara separat från varumärket till att bli mer och mer integrerat. Alla företag måste idag förstå hur hållbarhet blir en del av varumärket och hur man på bästa sätt arbetar med det. Den här utbildningen handlar om vad hållbarhet innebär för er målgrupp och ert varumärke och hur ni ska gå tillväga för att strategiskt kommunicera det så effektivt och trovärdigt som möjligt.

Globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030 för näringslivet

Allt fler företag ser behov och värde av att koppla arbetet med hållbar verksamhetsutveckling till Agenda 2030 och de globala målen. Under denna heldagsutbildning får du fördjupad kunskap i målen och hur de kan integreras i verksamhetens väsentlighetsanalys, strategier, mål och kommunikation.

Väsentlighetsanalys och intressentdialog – identifiera och prioritera era viktigaste hållbarhetsfrågor

Under denna heldagsutbildning får du lära dig att identifiera och prioritera organisationens viktigaste hållbarhetsfrågor genom att arbeta metodiskt med väsentlighetsanalyser och  intressentdialoger. Utbildningen, som riktar sig till alla som arbetar med hållbarhetsredovisningar och annat strategiskt hållbarhetsarbete, blandar teoretiska kunskapar med praktik.  Vi går igenom metoder, verktyg, fallgropar och framgångsfaktorer.

Diplomerad strateg – social hållbarhet

Välkommen till vår tvådagarsutbildning i att arbeta strategiskt med social hållbarhet. Utbildningen lägger stor vikt vid att du ska få konkreta metoder och verktyg för att arbeta processbaserat med olika områden inom social hållbarhet, såsom mänskliga rättigheter, integration, mångfald och tillit. Målet med utbildningen är att du ska utvecklas i din roll och få arbetet med social hållbarhet att genomsyra hela organisationen.

Nudging – så gör du det lätt att göra rätt

Nudging handlar om att påverka människors beteende genom att arrangera en valsituation så att det blir lätt att göra rätt. Metoden anses vara effektiv för att få konsumenter, medborgare och medarbetare att göra mer hållbara val. Denna utbildning ger dig de beteende- och nationalekonomiska grunderna samt konkreta verktyg och inspiration för att du själv ska kunna börja arbeta med nudging i din organisation.

Globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030 för kommuner, regioner och myndigheter

Kommuner, regioner och myndigheter väljer att i ökad utsträckning koppla strategisk verksamhetsplanering och arbetet med hållbar utveckling till Agenda 2030 och de globala målen. Under denna heldagsutbildning får du fördjupad kunskap i målen och hur du kan integrera dem i er verksamhet genom väsentlighetsanalyser, utformning av strategier och verksamhetsspecifika mål.

Hållbar upphandling – strategi och metod för att ställa och följa upp hållbarhetskrav enligt LOU

Den hållbara upphandlingen får allt större betydelse och är en stark pådrivande faktor i hållbarhetsarbetet. Under denna tvådagarsutbildning får du lära dig att inkludera, ställa och följa upp miljökrav och sociala krav i offentlig upphandling enligt LOU. Du får även insikt i bakgrunden till lagstiftningen samt praxis på området. Vi går igenom allt från nuvarande och kommande lagstiftning till vilka krav du kan ställa och hur du praktiskt gör för att ställa krav följa upp dem.

Globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030 för näringslivet

Allt fler företag ser behov och värde av att koppla arbetet med hållbar verksamhetsutveckling till Agenda 2030 och de globala målen. Under denna heldagsutbildning får du fördjupad kunskap i målen och hur de kan integreras i verksamhetens väsentlighetsanalys, strategier, mål och kommunikation.

Klimatberäkningar enligt GHG-protokollet

Under denna heldag får du lära dig hur du beräknar din verksamhets klimatpåverkan enligt standarden Greenhouse Gas Protocol. Vi går igenom hur du identifierar utsläppen för din verksamhet, väljer vad beräkningarna ska omfatta samt hur du beräknar och redovisar resultatet med ett klimatbokslut.

Internkommunikation – så leder du din organisation mot hållbarhet

Framgångsrik intern hållbarhetskommunikation är nyckeln till att driva förändringar och att uppnå verksamhetens hållbarhetsmål. Engagerade medarbetare och en organisation som jobbar åt samma håll lyfter hållbarhetsarbetet och stärker varumärket och lönsamheten. Under denna heldagsutbildning får du kunskaper, verktyg och metoder för att lyckas med detta. Kursen bygger på en blandning mellan vetenskapsbaserade metoder och praktiska erfarenheter från hållbarhetstransformation.

Diplomerad hållbarhetsstrateg – offentlig sektor

Välkommen till vår tvådagarsutbildning i att arbeta strategiskt med hållbarhetsfrågor i kommuner, landsting och regioner. Utbildningen riktar sig till både tjänstemän och politiker och ger dig konkreta metoder och verktyg för att utveckla din roll och att få hållbarhetsarbetet att genomsyra hela organisationen. Stor vikt läggs vid att stärka samarbetet mellan politiker och tjänstemän.

Kom igång med hållbarhetsarbetet – strategi, handlingsplan och åtgärder

Under denna heldagsutbildning får du lära dig hur du steg för steg tar fram en strategi och handlingsplan för företagets hållbarhetsarbete. Kursen riktar sig främst till de organisationer som behöver komma igång med ett strukturerat hållbarhetsarbete. Vi går igenom hur du väljer fokusområden, genomför konkreta åtgärder inom miljö, klimat och socialt ansvar och kommunicerar hållbarhetsarbetet till kunder, medarbetare och andra intressenter.