Greenwashing och att bryta mot lagar och regleringar är en stor risk för alla företag och organisationer som kommunicerar hållbarhet. Tiden är förbi när man kom undan med att svänga sig med begrepp som ”hållbar” och ”klimatsmart”. Om du vilseleder eller lovar mer än du kan hålla kan det innebära lagöverträdelser och att du förlorar dina kunders förtroende. Denna utbildning ger dig kunskap om vad lagstiftning och frivilliga regleringar säger kring hur du får kommunicera hållbarhet – och undviker att trampa snett.
Alla vill kommunicera hållbarhet idag, samtidigt ser vi studier (till exempel Svanens The Communication Issue 2021 och Sustainable Brand Index 2021) som visar en stor skepsis till trovärdigheten i företagens hållbarhetskommunikation. Dessutom finns det lagar och frivilliga regler att ta hänsyn till. Inom EU pågår en rad initiativ inom ramen för The European Green Deal (EU:s gröna giv) för att göra påståenden rörande hållbarhet och produkters miljöegenskaper tillförlitliga, jämförbara och verifierbara samt för att minska risken för greenwashing.
UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Alla som arbetar med eller ansvarar för kommunkations- och hållbarhetsfrågor, i såväl privat, offentlig som ideell sektor.
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att du som deltagare ska få kunskaper om:
PROGRAM
09.00 Välkomna och presentation
09.15 Omvärldsspaning
10.15 Fika
10.30 Lagstiftning och frivilliga riktlinjer
12.00 Lunch
13.00 Trovärdig och transparent kommunikation
15.00 Kaffe
15.15 Att underbygga sin hållbarhetskommunikation
15.45 -16.30 Exempel och övning
Vi utgår från exempel från Reklamombudsmannen och Konsumentverket som deltagarna sedan får resonera kring om/hur de har tillämpat lagstiftning/regleringar/greenwash – om de tror att de har fällts eller inte och varför. Deltagarna uppmuntras också att ta med sig egna exempel för diskussion.
16.30-17.00 Sammanfattning & avslut