Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Under denna heldagsutbildning får du lära dig att identifiera och prioritera organisationens viktigaste hållbarhetsfrågor genom att arbeta metodiskt med väsentlighetsanalyser och intressentdialoger. Utbildningen, som riktar sig till alla som arbetar med hållbarhetsredovisningar och annat strategiskt hållbarhetsarbete, blandar teoretiska kunskaper med praktik. Vi går igenom metoder, verktyg, fallgropar och framgångsfaktorer.
Att säkerställa rätt fokus bland många komplexa frågor, i en föränderlig värld, kräver både helhetsperspektiv och sakkunskap. Väsentlighetsanalys och intressentdialog utgör därför grunden för att arbeta med rätt saker i rätt riktning. Detta gäller inte minst i arbetet med hållbarhetsredovisningar.
Under en heldagsutbildning delar vi med oss av kunskap, erfarenhet och konkret vägledning i arbetet med väsentlighetsanalys och utvecklande intressentdialog. Föreläsningsmoment varvas med konkreta exempel och praktiska övningar.
DU FÅR LÄRA DIG:
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Alla som ansvarar för eller arbetar med hållbarhetsredovisningar och/eller långsiktig affärs- och verksamhetsutveckling och strategiskt hållbarhetsarbete, till exempel:
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att ge kursdeltagarna tillämpbara kunskaper i väsentlighetsanalys och intressentdialog, som grund för strategiskt hållbarhetsarbete och/eller hållbarhetsredovisning:
09.00 Välkomna, introduktion och presentation
09.15 Väsentlighetsanalys – vad och varför?
Vi går igenom vad en väsentlighetsanalys som grund för strategiskt hållbarhetsarbete och hållbarhetsredovisning handlar om och innebär.
Vi går också igenom vilka krav GRI och andra ramverk ställer på genomförande och beskrivning av väsentlighetsanalysen, och tittar på olika exempel.
10.30 Kort paus
10.45 Väsentlighetsanalys forts – hur går man tillväga?
Vi tittar närmare på genomförandet av en bra väsentlighetsanalys, och diskuterar olika tillvägagångssätt, metoder och verktyg.
Vi diskuterar för- och nackdelar med olika upplägg, och går igenom hur resultatet av väsentlighetsanalysen kan matchas och tolkas mot befintligt arbete och strategier.
12.00 Lunch
13.00 Intressentdialog – med vilka, hur, om vad?
Vi går igenom begreppen intressentanalys och intressentdialog utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vi diskuterar olika syften och former för intressentdialog, samt hur resultatet av dialogerna kan sammanställas, användas och redovisas.
Vi går också igenom vilka krav standarder och ramverk såsom exempelvis GRI och ISO 26000 ställer när det gäller intressentperspektiv och intressentdialog.
14.30 Paus och fika
15.00 Case – tillämpningsövning
Kursdeltagarna arbetar parvis med case/frågeställningar kring val av upplägg för väsentlighetsanalys. Detta antingen utifrån tillämpning av frågeställningar på den egna verksamheten eller utifrån ett fiktivt exempel med angivna förutsättningar. Framtagna förslag på upplägg presenteras och resoneras kring gemensamt.
16.00 Wrap-up – Sammanfattning och avslutande frågestund
16.30 Kursen avslutas