Volvo PV och Vattenfall utvecklar plugin-hybrid

Vattenfall står för laddningslösningen. Volvo PV gör bilarna. Inom något år ska den gemensamma produkten finnas på marknaden.

2012 ska en gemensamt utvecklad plug-in-hybrid lanseras av Volvo Personvagnar och Vattenfall. Det meddelar företagen som kommer att presentera samarbetet närmare vid en presskonferens vid lunchtid på måndagen i Kungsträdgården i Stockholm.

Samarbetet är en fördjupning av det projekt Volvo PV och Vattenfall inledde i januari 2007. Målet då var att utveckla och testa plug-in-tekniken. Nu ska bilarna säljas.

– Vi investerar i ett industriellt samarbete för att serieproducera plug-in-hybridbilar i Sverige år 2012, bilar som kan drivas med både el och diesel. Det här är en viktig affär för oss och partnerskapet med Vattenfall ger oss möjlighet att ta ett stort steg mot att erbjuda våra kunder bilar med ännu lägre miljöpåverkan, säger Stephen Odell, vd på Volvo Personvagnar, i ett pressmeddelande inför presskonferensen. 

Vilken eller vilka bilmodeller det handlar om har ännu inte tillkännagivits. 2007 visade Volvo upp plug-in-tekniken i en C30. 

"Utvecklingen av bilarna sker med gemensamma medel. Volvo Personvagnar producerar bilarna och Vattenfall utvecklar laddningslösningar och förser bilarna med elektricitet", skriver företagen i pressmeddelandet.