Volvo PV vill ladda elbilar induktivt

Projektet CED, Continuous Electric Drive, får en ny medlem i Volvo Personvagnar. Startskottet blir en C30 Electric som ska anpassas för induktiv laddning.

Volvo Personvagnar ansluter till projektet CED, Continuous Elecric Drive. Tillsammans med det belgiska teknikföretaget Flanders Drive ska teknik utvecklas som möjliggör induktiv – alltså trådlös – laddning av elbilar genom en laddplatta i marken. Det meddelar biltillverkaren.

Det formella startskottet för projektet är att en Volvo C30 Electric på torsdagen överlämnas till Flanders Drive för anpassning till induktiv laddning.


Så här tänker sig Volvo inducerad laddström till C30 Electric.

En C30 Electric med nuvarande batteristorlek, 24 kWh, beräknas ta en timme och tjugo minuter att ladda via induktion. Laddsystemet som ska utvärderas är dimensionerat för 20 kW, uppger Volvo Personvagnar.

Forskning inom induktiv laddning för fordon pågår på flera håll. Men standarder saknas och och någon färdig produkt finns inte på marknaden.

Projektet syftar också till att utveckla teknik för inbyggnad i vägar.

– I projektet ingår också att bygga in denna teknik i vägen och ta energi direkt för att köra bilen. Det är en smart lösning som ligger en bit in i framtiden, säger Johan Konnberg, i pressmeddelandet.

Läs även ”Därför vill Scania elektrifiera motorvägen underifrån”.