Wikileaks: Så lyckades Shell infiltrera Nigerias regering

De läckta diplomatrapporterna från Wikileaks avslöjar att Shells inflytande i Nigeria når ända upp på regeringsnivå.

För bara några veckor sedan avslöjade The Guardian hemliga dokument som berättade om oljejätten Shells cyniska och topphemliga PR-kampanjer efter det att människorättsaktivister i Nigeria dödats för att de protesterat mot bolaget. Nu kommer fler avslöjande dokument sedan Wikileaks publicerat amerikansk diplomatpost.

Enligt The Guardian, som läst igenom de läckta dokumenten hävdar Shells topprepresentant i Nigeria, Ann Pickard, till amerikanska diplomater att Shell har "personer på plats" i den Nigerianska regeringen och att de "vet allt som pågår på alla relevanta ministerier". De berättade också att de regelbundet gav "stöd" till ministeriepersonal för att få total insyn.

Shells representant skryter också enligt The Guardian i diplomatdokumenten över att den Nigerianska regeringen glömt bort hur långt Shell har nästlat sig in i regeringen och att regeringen därför var omedveten om hur stor inblick Shell har. Mötet mellan Pickard och den amerikanska ambassadören Robin Renee Sanders daterades och hemligstämplades av den amerikanska ambassaden i Abuja den 20 oktober 2009.